În plus, sinuciderea lui a avut loc la trei ani după ce prietena sa apropiată, Isabella Blow, cea care l-a scos din anonimat şi l-a ajutat să devină celebru s-a sinucis, la rândul său.Considerat "copilul teribil al modei" McQueen avea 40 de ani, era homosexual declarat şi timp de mai mulţi ani s-a confruntat cu probleme legate de consumul de droguri.
Moartea creatorului de modă vine cu doar câteva zile înainte de debutul London Fashion Week şi cu câteva săptămâni înainte de momentul la care acesta ar fi trebuit să-şi prezinte colecţia la Paris Fashion Week, în martie.
"Dintre piesele Alexander Mc Queen pe care le deţin, favorite sunt plicul de seară gri metalizat, cu schelet, şi o pereche de pantofi ciclamen pe care i-am purtat de ziua mea, în decembrie", ne-a povestit Valentina Pelinel.
Frumoasa care a urcat pe unele dintre cele mai cunoscute scene ale modei a declarat pentru Gândul că sinuciderea lui McQueen, a cărui muncă a urmărit-o constant, este unul dintre cele mai triste evenimente din lumea fashion. "Nu o să înţeleg niciodată de ce un om se sinucide,de ce îşi ridică singur dreptul la viată,în timp ce sunt suflete care ar da orice sa trăiască. Alexander McQueen era în lumea gloriei şi, cu certitudine, este o pierdere pentru familie, ca om, şi pentru clienţii lui, pentru cei care i-au apreciat stilul nonconformist, îndrăzneţ şi feminin. Prezentările lui erau spectacole, păcat că «autorul» lor a dispărut", susţine Vali Pelinel.
Cătălin Botezatu, aflat la "Mercedes Benz Fashion Week" la New York a declarat pentru Gândul că toţi invitaţii la acest eveniment sunt marcaţi de vestea morţii lui McQueen şi se va păstra un moment de reculegere în memoria designerului britanic înainte de începerea showului. "E trist. Te întrebi de ce oamenii sunt atât de slabi. Trebuie să ne asumăm şi viaţa şi moartea, să fim pregătiţi pentru un eveniment tragic, cum este moartea unui părinte. Ar trebui ca un eveniment de genul acesta să îţi dea mai multă forţă, însă pentru el nu a fost aşa, din păcate", susţine designerul român.
Botezatu spune că are în garderobă foarte multe creaţii McQueen, în special tricouri, sacouri şi pulovere, însă nu crede că sunt mai valoroase acum, că autorul lor a murit. "Nu cred că neapărat moartea lui McQueen le face valoroase. Oricum, cred că va fi cineva care îi va continua cumva munca", spune Botezatu.
Criticul Alin Gălăţescu: "Cea mai dramatică pierdere din lumea modei, de la asasinarea lui Versace"
Moartea lui McQueen a dat naştere la tot felul de speculaţii, mai ales că designerul a avut în trecut probleme cu consumul de droguri. "Este cea mai dramatică pierdere din lumea modei, de la asasinarea lui Versace din 1997. Alexander McQueen avea un talent imens, se manifesta ca un vizionar, lucru extrem de rar în lumea modei. A fi vizionar este esenţa modei care reflectă avanposturile sociale. De exemplu, a avut colecţia despre pierderea memoriei ca o pierdere a identităţii, apoi avem colecţia despre intrarea în epoca Vărsătorului... A fost un creator de showuri, a revoluţionat tiparul şi personajele", ne-a explicat criticul de modă Alin Gălăţescu. Acesta crede că sinuciderea lui McQueen reia discuţiile despre condiţia geniului în societatea modernă pentru că "vizionarii calcă pe nişte principii deja stabilite" şi astfel îi întărâtă pe unii. "Era un băiat ultra sensibil şi a clacat. Conjunctura a fost în aşa fel încât l-a împins spre acest gest tragic. Murise mama lui de care era foarte ataşat şi împreună cu care a dus nişte lupte pentru existenţă, câinele său cu care a apărut în public de foarte multe ori a avut cancer. A fost o conjuctură profund nefericită", susţine Gălăţescu. De altfel, criticul crede că designerul se afla într-o poziţie şi negativă şi pozitivă, se pregătea să lanseze o nouă colecţie, însă era afectat de moartea mamei de probleme din trecut cu drogurile şi n-a ştiut cum să le facă faţă. "Actul suicidal este o condiţie a artistului, a vizionarului. Nu văd pe nimeni care să îi ia locul acum sau în următorii ani. Oamenii ca el explodează, sunt geniali de la început, nu se formează în timp", mai crede Alin Gălăţescu.
Viaţa şi creaţia lui Alexander McQueen
Născut în East End-ul londonez, fiu al unui şofer de taxi, McQueen a învăţat meseria de croitor la Savile Row, unde a făcut şi costume pentru prinţul Charles. Între anii 1996 şi 2003, el a primit de patru ori distincţia de cel mai bun designer britanic.
McQueen a devenit "copilul teribil" al modei după ce a fost descoperit de Isabella Blow, care era redactor de modă la revista de specialitate Tatler. Ea a cumpărat toate hainele realizate de acesta pentru show-ul său de absolvire, contra sumei de 5.000 de lire sterline.
Născut Lee Alexander McQueen, designerul a fost cel mai tânăr dintre cei şase copii ai familiei. McQueen, homosexual declarat, s-a descris ca fiind "oaia roz a familiei", el părăsind şcoala la vârsta de 16 ani. După stagiul la Savile Row's Anderson & Sheppard, el a lucrat pentru Gieves & Hawkes, apoi în Japonia şi în Italia. S-a întors la Londra în 1994, unde s-a înscris la şcoala de modă Central Saint Martins.
După absolvire, McQueen şi-a lansat propriul label în East End, Londra. În 1996, el a devenit designerul principal de la Givenchy, succedându-i lui John Galliano, înainte de a-şi uni forţele cu Gucci, care i-a cumpărat 51% din companie.Până la sfârşitul lui 2007, Alexander McQueen avea magazine în New York, Londra, Los Angeles, Milano şi Las Vegas.
Rihanna şi Lady Gaga se numără printre celebrităţile care au purtat frecvent ţinute create de McQueen, în viaţa de zi cu zi sau în videoclipuri. Pe 14 iulie 2008, Alexander McQueen şi-a lansat un magazin virtual pe site-ul companiei sale, cu linii pret-a-porter şi accesorii.
Reacţii în lumea modei
Vestea morţii sale a declanşat o adevărată isterie mediatică şi în lumea modei internaţionale. "Îl admiram mult. Era un revoluţionar al modei. Nu va fi uitat, iar moartea lui este o pierdere imensă. A fost îndrăzneţ, original şi un extraordinar ambasador al modei britanice", a declarat designerul John Galliano.
"Pe el îl cunoşteam foarte puţin, însă îi cunoşteam foarte bine creaţiile. Erau foarte interesante şi niciodată banale", a declarat, la rândul său, Karl Lagerfeld, celebrul stilist al casei Chanel.
Modelul Kate Moss s-a declarat "în stare de şoc, din cauza pierderii tragice a bunului prieten Lee McQueen".
O altă creatoare de modă celebră, Vivienne Westwood, a mărturisit că a fost "incredibil de tristă" după ce a aflat de moartea lui McQueen.
"Această dispariţie mă întristează îngrozitor de mult", a declarat omul de afaceri Pierre Bergé, fostul partener de viaţă al designerului Yves Saint Laurent.
"Imaginaţia lui strălucitoare şi fără bariere a influenţat o întreagă generaţie de stilişti", a declarat Alexandra Shulman, directoarea ediţiei britanice a revistei Vogue.
No comments:
Post a Comment